Ο υπολογιστής μας διαθέτει πολλά μέρη που θερμαίνονται υπερβολικά όταν τον χρησιμοποιούμε. Αν δεν έχουμε ανεμιστήρες ή κάποια άλλα απαραίτητα αξεσουάρ, η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει βλάβη του συστήματός σας ή να καταστρέψει τη λειτουργικότητά του.
Για να αποφύγετε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλύτερα να φροντίζετε εκ των προτέρων και να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα.
Γιατί υπερθερμαίνεται ο υπολογιστής μου?
Τα laptops λόγω της αρχιτεκτονικής τους έχουν πολλά εξαρτήματα και μηχανικά μέρη “στριμωγμένα” μεταξύ τους. Έτσι οι κύριες αιτίες για την υπερθέρμανση των Laptop, είναι οι εξής:
- Σκόνες και χνούδια εισχωρούν μέσα στα μέρη του laptop μέσω των ανεμιστήρων. Η συσσώρευση σκόνης μέσα στο laptop με τον καιρό καλύπτει τα μέρη ευνοώντας την αύξησης των θερμοκρασιών. Πέρα από αυτό διακινδυνεύουμε την πρόκληση βλάβης από την επαφή της με κάποια πιο ευαίσθητα μέρη.
- Κάποια σημεία του laptop φέρουν θερμοαγώγιμη πάστα (thermal paste) η οποία επιτρέπει τη σωστή μεταφορά της ψύξης σε μέρη όπως ο κεντρικός επεξεργαστής ή ο επεξεργαστής της κάρτας γραφικών. Με τον καιρό και τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να ξεραθούν και να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη υπερθέρμανση του laptop!
- Η λειτουργία του laptop πάνω στα πόδια μας, ή στο κρεβάτι, και όχι σε λεία, ουδέτερη επιφάνεια, μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της θερμοκρασίας! Αυτό μπορεί να συμβεί συνήθως εάν η επιφάνεια καλύψει τις διόδους των ανεμιστήρων. Σκεφτείτε για παράδειγμα μία θερμαινόμενη κουβέρτα πάνω στο κρεβάτι. Ίσως ακούγεται υπερβολικό αλλά μπορεί να είναι καθημερινό φαινόμενο τον χειμώνα.
- Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί και να οφείλονται σε υπολειτουργία των ίδιων των ανεμιστήρων, χωρίς υπαιτιότητα του χρήστη, ή αν έχουν κλείσει από την πολύ σκόνη!
Φυσικά και οι σταθεροί υπολογιστές αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα εφόσον υπάρχουν μεγαλύτεροι ανεμιστήρες και περισσότερες είσοδοι σκόνης.
Ενδείξεις ότι ζεσταίνεται υπερβολικά ο υπολογιστής μου
Θα πρέπει να ανησυχήσετε και να λάβετε δράση αν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα:
- Είναι θορυβώδες το ανεμιστηράκι σε ένταση και διάρκεια
- Εάν ακούσετε χαρακτηριστικό μεταλλικό/μηχανικό ήχο από τον ανεμιστήρα
- Ο υπολογιστής σας φαίνεται υπερβολικά ζεστός στην επαφή στο κάτω ή πλαϊνό μέρος του
- Κλείνει ή κάνει επανεκκίνηση από μόνο του μετά από κάποια λεπτά ή ώρες λειτουργίας
- Εάν δείτε τη λεγόμενη BSOD (Blue Screen Of Death), μία μπλε οθόνης με διάφορα μηνύματα των Windows
- Παρατηρείτε μειωμένη απόδοση (slowdown) κατά τη διάρκεια χρήσης του
- Εάν δείτε αλλοιωμένα γραφικά σε παιχνίδια και εφαρμογές
Όλα τα παραπάνω είναι σοβαρές ενδείξεις για την υπερθέρμανση του Laptop σας και πρέπει να λάβετε κάποιες απαραίτητες προφυλάξεις ή να απευθυνθείτε στους ειδικούς. Μην αφήσετε τα προβλήματα να εξελιχθούν σε μόνιμες βλάβες που θα οδηγήσουν στην κατάρρευση του laptop και σε απώλεια δεδομένων!
Πότε πρέπει να κάνω εσωτερικό καθαρισμό στον υπολογιστή μου και γιατί?
Ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι αποτελεί ο τακτικός εσωτερικός καθαρισμός, μία ή δύο φορές τον χρόνο, σαν αυτόν που αναλαμβάνει η Νetkey για εσάς. Σε αυτήν, αναλαμβάνουμε να ανοίξουμε τον υπολογιστή ή το laptop ώστε να εξαλείψουμε ουσιαστικά κάθε είδους σκόνη και βρωμιάς που απειλεί το μηχάνημα, ενώ ανανεώνουμε την θερμοαγώγιμη πάστα, επιτυγχάνοντας άμεσα μείωση των θερμοκρασιών του συστήματος! Δυστυχώς πάντα μετά από καιρό χρήσης, η σκόνη και τα μικροσωματίδια που θα συσσωρευθούν αναπόφευκτα μέσα στο laptop αποτελούν κίνδυνο για την λειτουργία του και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής του.
Εάν για παράδειγμα από την δυσλειτουργία της η κάρτα γραφικών αχρηστευθεί, το κόστος αντικατάστασης, θα είναι πολύ μεγάλο! Ευτυχώς, με τον προγραμματισμό τακτικού εσωτερικού καθαρισμού, μπορούμε να γλυτώσουμε τα χειρότερα!
Αν θελήσετε να προγραμματίσετε τακτικό καθαρισμό, ή αντιμετωπίζετε κάποιο άλλο πρόβλημα με τον υπολογιστή σας, η Νetkey θα σας προτείνει λύσεις και θα σας βοηθήσει να προστατέψετε το πιο σημαντικό εργαλείο της εργασίας σας και της ψυχαγωγίας σας!
Για περισσότερα ενδιαφέροντα νέα, tips και οδηγούς, ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook και μείνετε συντονισμένοι στο blog μας!
Add a Comment
You must be logged in to post a comment