Κουτί υπολογιστή

Το κουτί του υπολογιστή θα φιλοξενήσει όλα τα υποσυστήματα που θα επιλέξετε για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας. Η επιλογή του κουτιού εξαρτάται από τον κάθε χρήστη καθώς υπάρχει πληθώρα σε σχέδια. Προσοχή χρειάζεται να είναι ευρύχωρο για να γίνεται καλύτερα η διαδικασία ψύξης σε όλες τις συσκευές.

Μητρική πλακέτα

H motherboard ή αλλιώς μητρική πλακέτα είναι εκείνη που θα φιλοξενήσει τον επεξεργαστή, την μνήμη κ.α. Θα πρέπει να προσέξετε τα εξής σημεία: Να υποστηρίζει τον επεξεργαστή που επιλέξατε. Αυτό το αναγνωρίζετε από το socket του επεξεργαστή. Να υποστηρίζει τις μνήμες RAM που επιλέξατε ως προς τον τύπο αλλά και τη ταχύτητα του διαύλου.

Επεξεργαστής

Ο επεξεργαστής είναι απο τα πιο βασικά εξαρτήματα στον υπολογιστή. Η ισχύς ενός επεξεργαστή μετριέται σε GHz και καθορίζει τη ταχύτητα ενός υπολογιστή. Τα είδη επεξεργαστών που υπάρχουν στην αγορά είναι οι INTEL και οι AMD. Τα τελευταία χρόνια η ποικιλία των επεξεργαστών είναι μεγάλη με τις διαφορές τους να κρίνονται στο πλήθος των πυρήνων.

Τροφοδοτικό

Το τροφοδοτικό είναι αυτό που δίνει ενέργεια σε όλες τις εγκαταστημένες συσκευές στον υπολογιστή. Η ισχύς του μετριέται σε WATTs. Για ένα απλό σύστημα υπολογιστή ένα τροφοδοτικό 450 watt είναι επαρκές, για ένα σύστημα μεσαίας κατηγορίας ένα 550 watt και για κατηγορία υπολογιστή gaming ή για σχεδιασμό γραφικών τότε να επιλέξετε από 750 watt και πάνω.

Μνήμη Ram

Σημαντικό χαρακτηριστικό στην αγορά ενός υπολογιστή είναι το μέγεθος της μνήμης RAM. Η μνήμη RAM παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση του υπολογιστή σας. Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της μνήμης RAM τα οποία πρέπει να προσέξετε: Χωρητικότητα & Μέγεθος, Ταχύτητα Διαύλου και τύπο της Μνήμης.

Κάρτα γραφικών

Η κάρτα γραφικών είναι το μέρος του υπολογιστή που είναι υπεύθυνο για την απόδοση των γραφικών και της ταχύτητάς τους. Είναι ένα μέρος του υπολογιστή με δική του μνήμη και δικό του επεξεργαστή. Είναι ένα τμήμα του υπολογιστή το οποίο λαμβάνει δεδομένα από τη κεντρική μονάδα επεξεργασίας για να τα μετατρέψει σε εικόνα όπου στη συνέχεια θα προβληθεί στην οθόνη.

Δίσκος

Ο δίσκος είναι η μονάδα όπου αποθηκεύονται όλα τα δεδομένα και εκτελούνται όλα τα προγράμματα και το λειτουργικό σύστημα. Τα κύρια χαρακτηριστικά του δίσκου είναι τα εξής: Χωρητικότητα, Ταχύτητα εγγραφής και ανάγνωσης αλλά και τα IOPS στους SSD. Υπάρχουν δύο κατηγορίες: Έχουμε τους σκληρούς δίσκους HDD και SSD.

Οθόνη

Οι περισσότερες σύγχρονες οθόνες αποτελούνται από μια οθόνη υγρών κρυστάλλων. Βασικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την ποιότητα απεικόνισης είναι τα εξής: Ανάλυση (resolution), Συχνότητα ανανέωσης πλαισίων (refresh rate), Γωνία θέασης (viewing angle), Λόγος αντίθεσης (contrast ratio), Ευκρίνεια, Χρόνος απόκρισης (response time).