COVID19_Fraud

Απάτες που σχετίζονται με την επιδημία COVID-19

Με την έναρξη των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, είτε για τηλεργασία, είτε γιατί σερφάρισμα. Δείτε πώς μπορείτε να προστατευτείτε.

Σε συνδυασμό με τις ανησυχίες που προκαλεί η κρίση, αυτό συχνά οδηγεί σε μη ασφαλή συμπεριφορά στο διαδίκτυο, αδυναμίες που οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται. Χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό “ψάρεμα” (phishing), εγκαθιστώντας κακόβουλα προγράμματα και πρακτικές για να κλέψουν δεδομένα και κωδικούς που τους επιτρέπει να κάνουν οτιδήποτε, από την πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς έως και τις βάσεων δεδομένων οργανισμών.

Επίσης οι δράστες εκμεταλλεύονται την αυξημένη ζήτηση για μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.λπ. υλικά και δημιουργούν απατηλές ιστοσελίδες, πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσποιούμενοι ότι πωλούν τα συγκεκριμένα είδη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούν και επωνυμίες γνωστών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, προκειμένου να γίνονται πειστικοί. Ακολούθως, ζητούν από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να προπληρώσουν τις παραγγελίες με εμβάσματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, συνήθως του εξωτερικού, πλην όμως οι υποτιθέμενες παραγγελίες δεν παραδίδονται ποτέ και οι δράστες διακόπτουν κάθε επικοινωνία, ενώ οι απατηλές ιστοσελίδες ή πλατφόρμες απενεργοποιούνται.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε;

Μην ανοίγετε ύποπτους ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία που λαμβάνετε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Να αναβαθμίζετε και να ενημερώνετε το λογισμικό τεχνικής ασφαλείας.
Να πραγματοποιείτε αγορές μόνο από αξιόπιστους πωλητές-ηλεκτρονικά καταστήματα και να ελέγχετε τις κριτικές των πελατών τους.
Μην ανταποκρίνεστε σε ύποπτα μηνύματα ή κλήσεις.
Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν εντοπίζετε στο διαδίκτυο προς πώληση, προϊόντα που φαίνεται να έχουν εξαντληθεί στην αγορά.
Να είστε προσεκτικοί με ανεπιθύμητα email, SMS και τηλεφωνήματα, ειδικά εάν αυτά χρησιμοποιούν την κρίση για να σας πιέσουν να παρακάμψετε τις συνήθεις διαδικασίες ασφαλείας.
Δυναμώστε τους κωδικούς πρόσβασης σας. Θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε μεγάλους και περίπλοκους κωδικούς πρόσβασης, οι οποίοι περιλαμβάνουν αριθμούς, γράμματα και ειδικούς χαρακτήρες.
Ασφαλίστε το οικιακό σας δίκτυο. Αλλάξτε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης για το Wi-Fi δίκτυό σας με έναν πιο ισχυρό.

Αν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές.

Add a Comment

You must be logged in to post a comment