Ενεργή εκστρατεία phishing

Εκστρατεία phishing με πρόσχημα τα ΕΛΤΑ

Phishing με πρόσχημα τα ΕΛΤΑ.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν συχνά ονόματα επώνυμων εμπορικών σημάτων για να προωθήσουν συνδέσμους phishing. Μόλις τα θύματα δουν ένα επώνυμο τίτλο, είναι λιγότερο πιθανό να σκεφτούν ότι πρόκειται για κάποιο είδος απάτης.

Στα email τους ασκούν πίεση στα θύματα, προειδοποιώντας ότι εάν ο χρήστης δεν κάνει κλικ στον σύνδεσμο και δεν πληκτρολογήσει τα στοιχεία του, τις επόμενες ημέρες θα χρεωθεί επιπλέον πρόστιμο για κάθε μέρα που περνάει. Λόγω αυτής της απειλής, οι άνθρωποι δεν υποψιάζονται το ενδεχόμενο απάτης, και εισάγουν τα δεδομένα τους στη σελίδα phishing. Χρησιμοποιώντας το όνομα, τη διεύθυνση ή ακόμα και τα δεδομένα πληρωμής που έλαβαν, οι εισβολείς μπορούν αργότερα να κλέψουν την ταυτότητα του θύματος, προκαλώντας του οικονομική αλλά και προσωπική ζημία.

Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα απάτης, μερικές πρακτικές συμβουλές είναι οι εξής:

  • Είναι καλύτερα να μην ακολουθείτε καθόλου συνδέσμους που περιλαμβάνονται σε email. Αντίθετα, μπορείτε να ανοίξετε μια νέα καρτέλα και να εισαγάγετε μη αυτόματα τη διεύθυνση URL.
  • Θα ήταν ασφαλέστερο να ελέγξετε τον σύνδεσμο πριν κάνετε κλικ. Τοποθετήστε τον δείκτη του ποντικιού πάνω του για προεπισκόπηση της διεύθυνσης URL και αναζητήστε ορθογραφικά λάθη ή άλλες παρατυπίες.
  • Μερικές φορές τα email και οι ιστότοποι μοιάζουν πολύ με τα γνήσια, καθώς ενδέχεται οι εγκληματίες να προέβησαν σε εξαιρετική διαδικασία απομίμησης. Αλλά οι υπερσύνδεσμοι, πιθανότατα, θα είναι λανθασμένοι — με ορθογραφικά λάθη ή μπορούν να σας ανακατευθύνουν σε διαφορετική τοποθεσία.
  • Εγκαταστήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας και ακολουθήστε τις συστάσεις της. Στη συνέχεια, το εκάστοτε λογισμικό θα επιλύσει αυτόματα τα περισσότερα προβλήματα και θα σας ειδοποιήσει εάν είναι απαραίτητο.

Comments are closed.